Svijet

IDF kaže da su trupe otkrile Hamasov tunel koji se koristio za držanje talaca u Khan Younisu

Izraelske odbrambene snage saopćile su da su vojnici otkrili tunel u gradu Khan Younis na jugu Gaze gdje je Hamas navodno držao taoce, rekao je portparol IDF-a Daniel Hagari na konferenciji za novinare u subotu.

Nakon što su se snage IDF-a borile i ubile nekoliko boraca Hamasa na ulazu, nastavili su niz tunel, koji je sadržavao eksplozive i vrata otporna na eksploziju, rekao je Hagari.

Oko 20 metara (oko 66 stopa) pod zemljom, ID tvrdi da je pronašao centralni prostor. Hagari je rekla da su taoci koji su se od tada vratili u Izrael rekli da su tu provodili većinu svog vremena.

Iako tokom operacije IDF-a u tunelu nije bilo talaca, Hagari je rekao da su pronašli dokaze njihovog prisustva, uključujući crtež petogodišnje Emilije Aloni. IDF je objavila nekoliko slika za koje su rekli da prikazuju podzemne ćelije i crteže koje su izvukli iz unutrašnjosti tunela.

Niže su pronašli pet zatvorskih ćelija, svaka opremljena toaletom i dušekom. Hagari je rekao da ID ima dokaze da je oko 20 talaca držano u tunelu u različito vrijeme.

IDF je omogućila stranim novinarima pristup tunelima prije nego što su oni uništeni u petak, rekao je Hagari.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button